Ugrás a tartalomra

budai Hadapródiskola

leguan küldte be April 9, 2014 időpontban
Létrehozás
1896

A Monarchia katonai fejlesztéseinek keretében a Pasarét szélén, a Hidegkúti (ma Hűvösvölgyi) út - Riadó utca - Pasaréti út - Hidász utca négyszögben, egy már működő műszaki gyakorlótér mellett 1896-ban épült fel  a Cs. és kir. Gyalogsági Hadapródiskola (K.u.K. Infanterie-Kadettschule).

A vesztes I. világháborút lezáró békeszerződés korlátozásai miatt 1918-tól „bújtatott” katonai intézményként, katonai reáliskolaként, majd 1922-től (felvéve a Bocskai nevet) reáliskolai nevelőintézetként működött tovább (M. kir. Bocskai István Reáliskolai Nevelőintézet). Ez a bentlakásos oktatási intézmény 1931-ig létezett, ekkor feloszlatták, tanulóit Pécsre helyezték át. Az épületben a műszaki akadémiát helyezték el, amely 1939-ig, mint a Ludovika Akadémia II. tanulmányi főcsoportja, utána pedig, mint Bolyai János Honvéd Műszaki Akadémia funkcionált. 1948-tól a Honvéd Petőfi Nevelőtiszti Akadémia kezdte működését a bázison, majd 1956 végétől 1958 végéig a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola került ide Mátyásföldről.

A következő időkben a különböző katonai létesítményeknek otthont adó, honvédelmi kezelésű, állami tulajdonú ingatlant 2009-ben  a kerületi önkormányzat pályázatán egy beruházó projektcég vásárolta meg. A cég 2010-ben kezdte az „Akadémia Park” elnevezésű beruházást,  ami produkálta a napjainkban gyakori negatívumokat: csak  részben vagy félre tájékoztatták az érintett lakosságot,  eltértek az engedélyezett tervektől, a tervezett építkezés csak részben valósult meg, a beruházás zátonyra futása után a cég 2012-ben továbbadta az ingatlant. Éppen a korábbi negatívumok miatt jelenleg az önkormányzat változtatási tilalmat léptetett életbe a területre.

Az eredeti főépület Officium Irodaházzá alakításánál a tervezők -  nem tisztelve elődeik esztétikai kultúráját – ormótlan üvegfalakkal törték meg a téglaépület csodálatos architektúráját (noha belsőépítészeti  tervét már 2009-ben  Európa legjobb belsőépítészeti megoldásának értékelte az  International Property Awards). Az 1933-ban épült lovarda szerencsére műemléki védelmet kapott, így megmenekült a lebontástól.

Cím

II. kerület Akadémia
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok