Ugrás a tartalomra

Duna InterContinental

Ády küldte be February 6, 2010 időpontban
Létrehozás
1969

A Finta József tervei szerint épült szálloda a háború utáni budapesti szállodaépítési program első, és sokáig a legnagyobb megvalósult létesítménye.

Budapesten az 1944-es ostrom, majd 1956 után nemcsak a romba dőlt házakat kellett újjáépíteni. A legégetőbb személyes szükségletek kielégítésével egyidejűleg, fokozatosan mind a lakásviszonyok, mind a középületek és az ipari épületek vonatkozásában új kihívásoknak kellett megfelelni. Mindazonáltal, kimagasló építőművészeti eredményekről inkább csak egy-egy nagyobb szabású, reprezentatív épület tanúskodik.

A korszak egyik határát az 1968. január 1-jén életbe lépett új tervgazdasági mechanizmus, és a prágai tavaszt követő csehszlovákiai válság együtt jelölte ki. A változást az ekkoriban megépült néhány nagyobb építészeti alkotás megjelenése is nyomatékosította: ilyen az ekkor épült Hotel Duna Inter Continental (később Budapest Marriott Hotel), Finta József műve (1966–1969, munkatársa Kovácsy László). A hatvanas évektől meghatározó műszaki létesítmények és városképet átalakító középülettípusok a változó rendeltetésnek megfelelően egyre újabb építési és esztétikai sajátosságokkal gazdagodtam F: jelesnapok.oszk.hu

A hotel több belső átalakitáson esett át, ma Marrott néven működik.

Tervezte
Finta József
Cím

Budapest V. kerület
Apáczai Csere János utca 4.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok