Ugrás a tartalomra

Ada Kaleh szigete

leguan küldte be November 5, 2010 időpontban

Ada Kaleh („erődsziget”) a törökök által lakott kis sziget volt a Duna vaskapui szakaszán, Orsova alatt kb. 3 kilométerre.

Az osztrákok 1669-ben építettek egy erődöt, hogy megvédjék a törökök ellen. 1691-ben Thököly Imre török segítséggel elfoglalta, de a következő évben az osztrákok visszafoglalták. 1699-ben a karlócai békekötés során a sziget török uralom alá került, 1716–1718 között az osztrákoké volt, majd 1738-ban négy hónapnyi ostrom után ismét török kézre került. Az osztrákok 1789-ben visszahódították, de a békekötés során átengedték a törököknek. Ezután a sziget elvesztette a katonai jelentőségét. Az 1878-as berlini kongresszus ennél sokkal délebbre tolta az Oszmán Birodalom határát, s a sziget (Bosznia-Hercegovinához hasonlóan) az Osztrák–Magyar Monarchia megszállása alá került, de továbbra is török területnek számított. „Török-Orsova” lakói különleges jogokkal rendelkeztek. A lakosok adó- és vámmentességet élveztek és nem sorozták be őket. A mecset 1903-ban épült egy korábbi ferencrendi kolostor helyén. A mecset melletti kaszárnyában az osztrák–magyar hadsereg csapatai állomásoztak.

1923-ban az Oszmán Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnését követően a lakosság a Romániához való tartozást választotta, illetve Törökországba vándorolt ki.

1972-ben, a vaskapui vízerőmű gátjának megépítése után a szigetet  vízzel árasztottak el. A duzzasztás előtt az erődítmény falait, a bástyákat és a mecsetet lebontották, és a  közeli lakatlan Simian-szigeten helyezték el.

Egyesek szerint Ada Kaleh szigete volt a minta Jókai Mór Az arany ember című regényében a senki szigetéhez. A szigeten élt feleségével Bicsérdy Béla, aki a bicsérdizmus  (vegetáriánus reform-életmód) megalkotója volt. A szigeten született Aszlányi Károly író.

Cím

Orsova
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok