Ugrás a tartalomra

Hangya szövetkezet székház és központi épületek

leguan küldte be June 29, 2012 időpontban

Károlyi Sándor gróf szervező tevékenységének köszönhetően (1888-as parlamenti beszéde nyomán a szövetkezeti vita, 1898 elején az  Országos Központi Hitelszövetkezet létrehozása) 1898-ban megalakult a  Hangya Szövetkezet (Hangya Termelő-, Értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet). 1903-ban már   közel 300   fogyasztási szövetkezet tartozott a  kötelékébe, az évi forgalom pedig elérte a 3 millió koronát.

A megnövekedett tőke 1904-ben lehetővé tette áruház és bérpalota építése céljából a telekvásárlást a Közraktár utca és Boráros tér sarkán. Pályázatot írtak ki egy ötemeletes bérpalota építésére, melynek pincéjét és földszintjét raktárnak, első emeletét pedig irodahelyiségnek szánták. A pályaművek felülvizsgálatát végző Schmahl Henrik műépítész azonban praktikusabbnak tartotta a funkciók különválasztását, így végül az ő tervei alapján a telekre 1905 végére egy háromemeletes áruház (Közraktár utca 32.) és egy négyemeletes bérház (34.)  épült fel.

1917-re már  1700 szövetkezet működött a  (Trianon előtti)  országban. A budapesti áruház szűknek bizonyult, így megvásárolták a szomszédos „Gregersen-féle” telket (Közraktár utca 30.), székház építése céljából. Az új székház Györgyi Dénes 1917-20 között készült tervei alapján 1921-22-ben épült fel. Ugyanekkor a bérházra még egy emelet került.

A székház rusztikus falpilléreit  a vízszintes elemek kiegyenlítik, a homlokzatsík erőteljes építészeti hatását a felső övpárkány feletti háromfigurás domborművek zárják le (ifj. Mátrai Lajos és tanítványa, Ohmann Béla művei), amelyet a tetőablaksor koronáz. Az utcai szárny homlokzata, az előcsarnok, a lépcsőház, a vezérigazgatói iroda és a tanácsterem helyi (fővárosi) védettség alatt áll.

A Hangya szövetkezeteket 1950-ben felszámolták. A székház az ÁFOR (később MOL), az áruház a TÜKER (később TÜZÉP)  irodaháza lett.  2006-ban ez utóbbit lebontották. Helyére 2009-ben, a székház igényes felújítása mellett, új irodaház épült. Mindkettő most a RiverPark irodaház része.

(A nyitóképen átlósan az Elevátor kerítése.)

Tervezte
Schmahl Henrik (1904), Györgyi Dénes (1920)
Cím

Közraktár utca 30-32
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok