Ugrás a tartalomra

Útttörő és Ifjúsági Otthon

Ády küldte be máj 21, 2012 időpontban
Létrehozás
1906
Létrehozás intervallum
- 1907

Ma Kecskeméti Ifjúsági Otthon és Otthon Mozi

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon Kecskemét város gyermek és ifjúsági szabadidős intézménye. Sokrétű, gazdag kulturális programot kínálunk a gyerekek és fiatalok számára a belváros szívében.

Intézményünk üzemeltetésében működik az Otthon Mozi és a város Parádfürdői Ifjúsági Tábora. A jogelőd - Szalvay Mihály Úttörő és Ifjúsági Otthon -1982-ben nyitotta kapuit. Napjainkban házunkunk kézműves műhelyek, művészeti csoportok és számos öntevékeny közösség otthona. Rendszeresen teret adunk a tehetséges fiatalok közönség előtti bemutatkozásának. A kisgyermekeknek játék foglalkozásokat, színházi és bábelőadásokat, a diákoknak tanulást segítő és közéleti programokat, nyári táborokat, kirándulásokat szervezünk. Filmes - színházi - zenei szórakoztató programokat a gyerekek és felnőttek számára egyaránt kínálunk.
Az ifjúsági szakemberek továbbképzését drámapedagógiai és módszertani rendezvények szolgálják.

Az Ifjúsági Otthon épülete - az egykori Iparos Otthon a századforduló szecessziós építészeti korszakának emléke. A kecskeméti iparos társadalom jóvoltából, Komor Marcell és Jakab Dezső műépítészek tervei alapján épült 1906-1907 között. Az építtetők emlékét márványtábla örökíti meg az épület bejáratánál. A székházban az irodák mellett étterem, kávézó, kaszinó, táncterem kapott helyet, az átutazó iparosok számára vendégszobákat alakítottak ki. 1937-ben kezdte meg működését a ma is meglévő mozi, amely számára a korábbi tánctermet alakították át. Az épületet a világháborúk alatti katonai beszállásolások, majd a szovjet tiszti klubként való hasznosítás egyaránt megviselte. 1982-ben, a felújításkor kapott otthont az épületben a város ifjúsági intézménye.

Az Ifjúsági Otthonban jelenleg 9 előadó - és klubterem, 3 kézműves - képzőművészeti műhely, továbbá mozi- színházterem, kávézó, társalgó és kiállító helyiség szolgálja a művelődési, közösségi programokat.
A patinás épület díszterme a "Tükörterem", a népi szecesszió jegyeit viseli, míg az első emeleti Előadóterem fő falán Kalmárné Horóczi Margit "Nemzedékek" c. nagyméretű pannója látható. Hangulatos belső udvara nyaranta színházi, zenei estek helyszíne.

Az épületet 1993-ban nyilvánították műemlékké. F: kio.hu

 

Tervezte
Komor Marcell, Jakab Dezső
Cím

Széchenyi tér 1-3
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok